اولین و مهمترین نیاز کاربران برای فعالیت در دنیای رمز ارز، کیف پول ارز دیجیتال است. کیف پول دیجیتال ابزاری برای ذخیره، دریافت، پرداخت و جابهجایی دارایی ارزی یا همان ارز دیجیتال شما است. اگر میخواهید در حوزهی کریپتوکارنسی فعالیت کنید، اول از همه باید بدانید کیف پول ارز دیجیتال چیست. سپس باید به نسبت میزان دارایی خود یک کیف پول امن انتخاب کنید تا رمز ارز هایی خود را در آن نگه دارید. همچنین باید با نحوه انتقال ارز آشنا شوید و نکات ایمنی نقل و انتقالات را یاد بگیرید تا دارایی شما در امان باشد. در این مطلب سعی کردیم تمام این موارد را به طور کامل آموزش دهیم و به سوالاتی که عموما دانشجویان دوره جامع ارز دیجیتال حامی آکادمی میپرسند، پاسخ دهیم. برای درک بهتر کارکرد کیف پول ارز دیجیتال اول از همه به سراغ تاریخچهی آن میرویم.
در دنیای پول و سرمایه گذاری شما باید یاد بگیرید احساسات تان را کنترل کنید.
رابرت کیوسکی | Robert Kiyosaki
تاریخچهی کیف پول ارز دیجیتال
حتماً نام مستعار ساتوشی ناکاموتو را شنیدهاید. فرد یا افرادی که برای اولین بار بیت کوین را به جهان معرفی کردند. این مخترع ناشناس همواره در تلاش بود تا بیت کوین در بالاترین سطح ایمنی و حفاظت قرار بگیرد. زمانی که بیت کوین اختراع شد هیچ کیف پول دیجیتالی برای آن وجود نداشت. ساتوشی ناکاموتو اولین کیف پول بیت کوین را با نام Bitcoin-Qt در سال ۲۰۰۹ عرضه کرد. در طول سالیان و با رشد و توسعه بلاکچین، پیشرفتهای زیادی در کیف پولهای ارز دیجیتال ایجاد شد. امروزه ما شاهد تنوع زیادی از کیف پولها هستیم که با نسخه اولیه آن تفاوتهای زیادی دارند. مثلا اولین کیف پول ها حاوی تمام تاریخچه بیت کوین بودند. درواقع شما برای استفاده از آن باید تمام داده ها را دانلود میکردید. (اگر هنوز کیف پول ها اینگونه کار میکردند شما برای ذخیره بیت کوین باید ابتدا 400 گیگابایت داده دانلود میکردید.)
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
شناخت درست و اصولی کیف پولها به شما کمک میکند تا گامهای محکم و امن خود را برای حضور در بازار ارز دیجیتال بردارید.
کیف پول دیجیتال به عنوان واسطه بین شما و شبکهی بلاک چین عمل میکند. درواقع کیف پول درخواست شما را به شبکه ارسال میکند. این کیف پولها شبیه کارتهای بانکی شما هستند. در این کیفها شما با دارایی فیزیکی سروکار ندارید. این کیف پول ها (wallet) یا بهصورت نرمافزاری روی گوشی هوشمند و کامپیوتر شما نصب میشوند و یا بهصورت سختافزاری و شبیه یک فلش مموری فیزیکی در دسترس شما قرار میگیرند.
ویژگیهای کیف پول ارز دیجیتال
ولتهای گرم رایگان هستند و به آسانی در دسترس کاربران قرار میگیرند و استفاده از آنها بسیار آسان است (البته باید نکات ایمنی استفاده از این نرمافزار ها را یاد بگیرید). کیف پول گرم به علت آنلاین بودن میتواند مورد حملهی هکرها قرار بگیرد که از نکات منفی این نوع کیف پول ارز دیجیتال است. از طرفی ولتهای سرد امنیت بیشتری دارند اما مانند انواع گرم کیف پول ها، رایگان نیستند.
کیف پول سرد به دو نوع سخت افزاری و کاغذی تقسیم میشود که امروزه کیف پول های سخت افزاری ارز دیجیتال خیلی بیشتر از کیف پول کاغذی مورد استفاده قرار میگیرد (در واقع میتوان گفت کیف پول کاغذی دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد و موارد استفاده آن مربوط به گذشته است که کیف پول های گرم و سخت افزاری رایج نبود). ولت سخت افزاری را باید خریداری کنید. قیمت wallet سخت افزاری از حدود 800 هزارتومان تا حدود 20 میلیون تومان متغییر است. به همین دلیل عموم مردم آن را نمیخرند و کسانی که سرمایه زیادی در بازار کریپتو دارند و نگران امنیت داراییشان هستند به سمت این نوع از کیف پول میروند. این کیفها به علت ذخیره آفلاین دارایی، بسیار امن هستند و برای نگهداری و ذخیرهی داراییهای زیاد توصیه میشوند.
نوع دیگری از کیف پول کریپتو، کیف پول های هیبریدی ارز دیجیتال هستند که ترکیبی از کیف پول گرم و سرد محسوب میشوند. امنیت این ولت ها از نوع گرم بیشتر است اما امکاناتی که wallet گرم در اختیارتان میگذارد را دارند.
در ادامه شما را با انواع کیف پول ارز دیجیتال به صورت مفصل تر آشنا میکنیم.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
همانطور که گفتیم، به طور کلی کیف پولها در سه دستهی Hot Wallet (کیف پول گرم) و Cold Wallet و (کیف پول سرد) Hybrid Wallet ( کیف پول هیبریدی) طبقهبندی میشوند. هر کدام از انواع کیف پول دیجیتال هم به صورت های مختلف در دسترس کاربران قرار میگیرد. مثلا کیف پول گرم به صورت نرم افزار موبایل، کامپیوتر یا حتی تحت وب در دسترس کاربران است. کیف پول سرد هم به صورت سخت افزاری و کاغذی عرضه میشود. حال هر کدام را به صورت مجزا و کامل بررسی میکنیم.
کیف پول گرم / Hot Wallet
کیف پول های گرم (Hot Wallet) یا آنلاین که به صورت نرم افزار روی موبایل و کامپیوتر یا به صورت غیر نرم افزار در سایت ارائه دهنده قابل استفاده است، بیشترین محبوبیت و استفاده را بین فعالان بازار ارز دیجیتال دارد. علت پر استفاده بودن و محبوبیت این نوع از کیف پول این است که با بستر اینترنت در ارتباط هستند و شما میتوانید به راحتی نقل و انتقالات خود را انجام دهید. این کیف پولها به دلیل نصب آسان و استفادهی راحت، بسیار پرطرفدار هستند.
کار با ولت داغ بسیار راحت است. شما با ولت گرم میتوانید در کمتر از چند ثانیه نقل و انتقال رمزارز خود را انجام دهید. اما امنیت این نوع کیف پولها همیشه مطرح بوده است و به دلیل خلأهای امنیتی و امکان سرقت سایبری، برای نگهداری طولانی مدت دارایی شما مناسب نیستند. به همین دلیل همیشه به دانشجویان حامی آکادمی توصیه کردهایم که فقط دارایی در گردش خود را در این کیف پول ها نگهداری کنند و اگر مقدار زیادی رمز ارز به دید سرمایهگذاری بلند مدت خریدهاند، حتما در کیف پول های سخت افزاری از آنها نگهداری کنند.
کیف پول سرد / Cold Wallet
کیف پول سرد (Cold Wallet) بر خلاف کیف پول های گرم، دارایی ها و کلید عمومی و خصوصی شما را به صورت آفلاین ذخیره و نگهداری میکنند و فقط برای نقل و انتقالات از اینترنت استفاده میکنند. به همین امنیت ولت سرد بسیار بیشتر از سایر کیف پول ها است. ولت های سرد ارز دیجیتال دو نوع دارند:
- کیف پول سخت افزاری
- کیف پول کاغذی
در ادامه هر کدام از انواع کیف پول سرد را با هم بررسی میکنیم.
کیف پول هیبریدی / Hybrid Wallet
انواع کیف پول گرم (types of Hot Wallet)
همانطور که گفتیم کیف پول گرم انواع مختلفی دارد که با توجه به شرایط میتوانید از هر کدام برای ذخیره و انتقال رمز ارز خود استفاده کنید. هر کدام از انواع ولت گرم مزایا و معایبی دارند که در مقاله مربوط به خودشان توضیح دادیم. در زیر خلاصه ای از مطالب را مشاهده میکنید.
کیف پول نرم افزاری (موبایل)
با پیشرفت دنیای تکنولوژی و موبایل و استفادهی رو به رشد افراد از گوشیهای هوشمند، کیف پولهای موبایلی بسیار پرطرفدار شدهاند. امروزه همه مردم، کوچک و بزرگ، از موبایل هوشمند استفاده میکنند. طبق آمار های جهانی 57.2% مردم دنیا فقط با تلفن همراه هوشمند خود از اینترنت استفاده میکنند. به همین دلیل استفاده از نرم افزار های موبایلی کیف پول ارز دیجیتال بسیار فراگیرتر از سایر موارد است. با استفاده از این نرمافزار ها در هر کجا و هر زمان میتوانید انتقال ارز دیجیتال خود را انجام دهید. در این نوع کیف پول، اطلاعات کاربر از جمله کلید خصوصی بهصورت آنلاین ذخیره میشود
کیف پول نرم افزاری (کامپیوتر / دسکتاپ / لپ تاپ)
این کیف پولها دقیقاً مانند کیف پول موبایلی هستند با این تفاوت که بهصورت یک اپلیکیشن بر روی کامپیوتر یا لپ تاپ شما نصب میشوند. این نوع از کیف پول، همانطور که از نامش پیداست، بر روی کامپیوتر شخصی شما نصب میشود و برای انجام عملیات مختلف نیاز به اتصال به اینترنت دارید. در این کیف مانند سایر کیف پولهای گرم، اطلاعات کاربر بهصورت آنلاین ذخیره میشود. از آنجایی که دسترسی به این کیف پولها آسان و سریع است، طرفداران زیادی را در بین فعالان این حوزه به دست آورده است.
کیف پول تحت وب
مباحث تکمیلی تر راجع به ولتهای گرم را میتوانید در صفحات اختصاصی انواع کیف پول گرم مطالعه کنید. همچنین اگر سوالی داشتید، میتوانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا مدرسین دوره های حامی آکادمی در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ دهند
در ادامه نحوه ساخت یک ولت ارز دیجیتال را توضیح میدهیم و شما را با نحوه کار کیف پولها آشنا میکنیم.
انواع کیف پول سرد (types of Cold Wallet)
همانند ولت های گرم، کیف پول های سرد هم انواع مختلفی دارد که با توجه به شرایط میتوانید از هر کدام برای ذخیره و انتقال رمز ارز خود استفاده کنید. البته نوع دوم ولت های سرد، یعنی کیف پول کاغذی دیگر مرسوم نیست و معمولا کسی از آن استفاده نمیکند.
کیف پول سخت افزاری (Hardware Wallet)
کیف پول کاغذی (Paper Wallet)
نحوه ساخت کیف پول ارز دیجیتال
کیف پول دیجیتال به شما امکان ذخیرهی داراییهای دیجیتال و نقل و انتقالات سریع را میدهد. شما برای فعالیت در بازار رمز ارز باید یک کیف پول برای خود بسازید. برای ساخت کیف پولهای دیجیتال رمز ارز، میتوانید از پلتفرمهای تحت وب، موبایلی و یا دسکتاپی بهره ببرید.
پلتفرمهای مختلف ارائه دهنده کیف پول، مزایا و معایب مختلفی دارند که باید در انتخاب آنها هوشیار باشید. شما در حامی آکادمی با مزایا و معایب کیف پولهای برتر دنیای کریپتو آشنا خواهید شد.
ساخت کیف پول ارز دیجیتال
پلتفرمهای ارائه دهنده کیف پول ارز دیجیتال، در قالب یک نرمافزار به راحتی روی گوشی یا کامپیوتر شخصی شما نصب میشوند و میتوانید در کمترین زمان ممکن و با سرعت یک حساب کیف پول برای خود ایجاد کنید.
در مقاله ساخت کیف پول ارز دیجیتال، بهترین ولتهای ارز دیجیتال را معرفی کردیم و نحوه ساخت حساب در هر کدام را به طور کامل شرح دادیم که همین الان میتوانید آن را مطالعه کنید.
نحوه کارکرد کیف پول ارز دیجیتال
همانطور که میدانید برای نقل و انتقال ارزها، نیاز به یک ولت دارید؛ اما این کیف پولها چگونه انتقال را انجام میدهند؟ برای درک بهتر نحوهی انتقال در کیف پولها باید چند اصطلاح مهم و کاربردی را یاد بگیرید.
هر کیف پول ارز دیجیتال دارای دو کلید خصوصی (Private Key) و کلید عمومی (Public Key) است که با استفاده از آنها عملیات نقل و انتقال رمز ارز را انجام میدهد. در زیر به طور کامل کلید عمومی و خصوصی را توضیح میدهیم:
کلید خصوصی / Private Key
همانطور که میدانید در سیستم بلاک چین اطلاعات هویتی اشخاص ثبت نمیشوند. در نتیجه شبکههای ارزهای دیجیتال با استفاده از کلید خصوصی تشخیص میدهند که آیا شما مالک ارزهای موجود در ولت هستید یا خیر؛ بنابراین نگهداری این کلید بسیار حائز اهمیت است.
کلید خصوصی از ۵۱ کاراکتر تشکیل شده است و هنگامی که شما یک کیف پول ارز دیجیتال را میسازید، این کاراکترها بهصورت تصادفی برای کیف پول شما ایجاد میشوند. این کلید به منزلهی درب ورودی کیف پول شماست و دارندهی این کلید درواقع مالک دارایی کیف پول است.
کلید عمومی / Public Key
کلید عمومی درواقع همان آدرس کیف پول شماست و شما میتوانید این کلید را بهصورت عمومی در اختیار دیگران قرار دهید تا به عنوان مثال، به حساب شما، رمزارز واریز کنند.
این کلید هم مانند کلید خصوصی از یک سری کاراکتر (شامل حروف و اعداد) بهصورت تصادفی و از روی کلید خصوصی ساخته شده است. در صورتی که شما کلید عمومی را گم کنید میتوانید با استفاده از کلید خصوصی آن را بازیابی کنید. دقت کنید که این عملیات کاملاً یکطرفه است. یعنی اگر شما کلید خصوصی خود را گم کنید، درواقع تمام موجودی کیف پول خود را از دست دادهاید. (کلید خصوصی را نمیتوان از روی کلید عمومی بازیابی کرد)
کیف پولهای دیجیتال به معنای واقعی در خودشان ارز دیجیتال ذخیره نمیکنند؛ زیرا ارزهای دیجیتال به صورت فیزیکی وجود خارجی ندارند.
اما کلید خصوصی و عمومی چگونه کار میکنند؟ با استفاده از کلید عمومی دیگران میتوانند به حساب شما کوین انتقال دهند. به زبان سادهتر، کلید عمومی شبیه شماره حساب یا شماره روی کارتهای بانکی است. شما به سادگی میتوانید این شماره را به دیگران بدهید تا برایتان پول واریز کنند. در اینجا بانک در نقش واسطه قرار میگیرد و کار انتقال وجه را انجام میدهد.
اما کلید خصوصی شبیه رمز کارت بانکی شماست و باید به خوبی از آن نگهداری و محافظت کنید. در دنیای ارزهای دیجیتال این کلید به معنای مالکیت ارزهای موجود در کیف است. به طور کلی ارتباط محاسباتی بین کلید خصوصی و کلید عمومی مشخص میکند که شما مالک کیف پول هستید و از این رو شما با استفاده از این دو کلید به راحتی میتوانید نقل و انتقالات مورد نیاز خود را انجام دهید.
کارمزد تراکنش در کیف پول ارز دیجیتال
کارمزد برای انتقال ارزهای رمزپایه از یک کیف پول به کیف پول دیگر پرداخت میشود. پردازش کردن این نقل و انتقالها در بلاک چین اتفاق میافتد. درواقع این کارمزدها پاداشی برای ماینرها و استخراج کنندگان است.
کارمزدها باعث میشوند تا ماینرها تراکنشهایی را که کارمزد بالاتری دارند در اولویت قرار دهند و آنها را به بلاک بعدی اضافه کنند.
میزان کارمزد، با توجه به شلوغی شبکه بلاک چین، میتواند متغیر باشد. مثلاً شما یک تراکنش دارید که برایتان بسیار مهم است و نیاز دارید که سریعتر تائید شود. در چنین حالتی میتوانید کارمزد بالاتری را انتخاب کنید و در نتیجه در اولویت و ابتدای صف استخراج کنندگان قرار بگیرید.
کارمزدها در بیشتر صرافیهای ارز رمزنگاری ثابت هستند؛ اما برخی از کیف پولهای خاص امکان تغییر دستی کارمزدها را فراهم کردهاند.
سخن پایانی در رابطه با کیف پول ارز دیجیتال
در این صفحه سعی کردیم تمام موارد مربوط به کیف پولهای ارز دیجیتال را به شما آموزش دهیم. حتماً نظرات و سؤالات خود را در کامنت ها برای ما بنویسید. همچنین در دوره آموزش رایگان ارز دیجیتال، آموزشهای اولیه این بازار را آموزش دادهایم. اگر نیاز به مشاوره ی مالی یا اطلاعات بیشتر در خصوص بازارهای مالی یا سوالی در مورد دوره های حامی آکادمی دارید، با تیم ما در ارتباط باشید.
نویسنده : مهسا رزاقی