سال 2022 سال رویدادهای بیسابقهای برای دنیای کریپتو بود. با پایان یافتن سالی که از آن به عنوان سال سختی در تاریخ ارزهای دیجیتال یاد میشود، بیایید نگاهی به مهم ترین رویدادهای سال داشته باشیم. همچنین در این مقاله آنچه را که در سال 2023 در انتظار صنعت کریپتو است، ارزیابی میکنیم.
یک سرمایهگذاری راحت، به ندرت سودآور است.
رابرت آرنوت | Robert Arnott
سه ماهه اول 2022: بازار کریپتو تحت تأثیر تغییر اقتصاد قرار گرفت
بازار صعودی ارزهای دیجیتال از سه ماهه دوم سال 2020 تا آخرین ماههای سال 2021 ادامه داشت. این زمان دورهای بود که جهان در حال مبارزه علیه همهگیری کووید-19 بود. کشورهای سرتاسر جهان برای کاهش اثرات منفی اقتصادی این بیماری همهگیر، کانالهای پولی را باز کردند. سرمایه قابل توجهی به بازارهای جهانی وارد شد. درنتیجه جریان ورود سرمایه به بازار کریپتو تسریع شد. در زمان اوج، ارزش بازار کریپتو به 3 تریلیون دلار رسیده بود. قیمت بیت کوین به رکورد 69000 دلار رسید.
سیاست پولی تهاجمی بانکهای مرکزی جهانی در طول همهگیری، جهان را با یک مشکل جدی تورم مواجه کرد؛ بنابراین، در سه ماهه آخر سال 2021، فدرال رزرو ایالاتمتحده پایان آن سیاست پولی و تغییر سیاست پولی سختگیرانِ را با ابزارهایی مانند انقباض ترازنامه و افزایش نرخ بهره اعلام کرد. به این ترتیب بازار صعودی کریپتو به پایان رسید.
از سوی دیگر تهاجم روسیه به اوکراین زنجیره تأمین را در سراسر جهان مختل کرد. این امر باعث ایجاد تأثیر منفی بر هزینههای تولید شد. این اتفاق به تورم بیشتر دامن زد.
تاثیر جنگ بر بازار کریپتو
بازار کریپتو بلافاصله تحت تأثیر جنگ قرار نگرفتند. ارزهای دیجیتال حتی به عنوان وسیلهای برای کمک به اوکراین از طریق نقلوانتقال داراییهای رمزنگاری عمل میکردند. از سوی دیگر، روایتی رسانهای شکل گرفت که روسیه میتواند از ارزهای دیجیتال برای دور زدن تحریمهای اعمال شده توسط دولتهای جهانی به دلیل جنگ استفاده کند. این تحولات منجر به مجموعهای از رویدادها میشود که عمیقاً تمام بازارهای جهانی را تحت تأثیر قرار میدهد و بعداً بر بازار کریپتو نیز تأثیر میگذارد.
کاهشی که در ماه نوامبر آغاز شد، در سه ماهه اول تا حدودی کند شد و بیت کوین در قیمت 37000 دلار حمایت پیدا کرد. در پایان ماه مارس، با واکنش مثبت به کندی رشد تورم و افزایش نرخ بهره اولیه فدرال رزرو، بیت کوین به 48000 دلار رسید.
سه ماهه دوم 2022: ورشکستگی شرکتهای ارزهای دیجیتال بالا گرفت
بهبود بازار که در بالا به آن اشاره شد کوتاه مدت بود. کاهش رشد اقتصاد جهانی شروع به تأثیرگذاری بر بازارها کرد.
با آشکار شدن عزم فدرال رزرو برای کاهش نرخ تورم، سرمایهگذاران شروع به کاهش داراییهای خود در بازارهای پر ریسک کردند. پس از اینکه سرمایهگذاران حمایت خود را از بازار کنار گذاشتند، مشکلات نقدینگی، شرکتهای ارزهای دیجیتال را غافلگیر کرد. اکوسیستم Terra اولین موردی بود که تحت تأثیر قرار گرفت و بسیاری از شرکتها را به سمت ورشکستگی سوق داد.
وعده نرخهای سود ناپایدار، کاتالیزور مجموعهای از رویدادهایی بود که به پایان اکوسیستم ترا منجر شد. درنتیجه، LUNA، واحد ذخیره UST، تحت تأثیر منفی از دست دادن ثبات UST قرار گرفت و ارزش این ارز دیجیتال در مدت کوتاهی بهشدت کاهش یافت.
فروپاشی Terra شرکتهای وامدهی مرتبط را در بحران نقدینگی قرار داد. این امر تأثیر بسیار منفی بر سرمایهگذاران داشت که درنهایت منجر به میلیاردها دلار ضرر شد. پس از آن، دو کوون بنیانگذار Terra از کره جنوبی گریخت. او درخواست مقامات برای پیگرد قانونی خود را نادیده گرفت. کوون همچنان آزاد است و تحت تعقیب اینترپل است.
تا ژوئن، قیمت بیت کوین به زیر 30000 دلار کاهش یافت. افزایش هزینههای انرژی در سراسر جهان و کاهش شدید قیمت بیت کوین تأثیر منفی بر استخراجکنندگان ارزهای دیجیتال گذاشت. بسیاری از شرکتهای بزرگ استخراج، داراییهای بیت کوین خود را برای محافظت از موقعیتهای خود منحل کردند و بیت کوین تا پایان نیمه اول سال به کمتر از 20000 دلار رسید.
بازیابی و تمرکز بر ادغام اتریوم
در حالی که فروپاشی Terra بازارهای ارزهای دیجیتال را در هرجومرج فرو برد و تاریخ ساز شد، ارزهای دیجیتال درنهایت در سه ماهه سوم شاهد کاهش خرید بودند.
از جولای تا اواسط آگوست، بیت کوین شاهد افزایش 30 درصدی ارزش بود و از قیمت 19000 دلار به 25000 دلار افزایش یافت.
یک پیشرفت مثبت بازار کریپتو، همکاری کوین بیس با بزرگترین مدیر دارایی جهان، بلک راک (NYSE:BLK) برای تجارت داراییهای رمزنگاری بود. علاوه بر این، اتحادیه اروپا قانون بازار داراییهای کریپتو MiCA را نهایی کرد. این قانون پتانسیل هدایت مقررات جهانی ارزهای دیجیتال را دارد. این توسعه که در سراسر بازار طنین انداز شد، به عنوان یک گام مهم در بحث نظارتی چندساله تلقی شد.
تا سپتامبر، ادغام شبکه اتریوم که چندین بار به تعویق افتاده بود، سرانجام اتفاق افتاد شد. با گذار از مکانیزم اجماع اثبات کار به اثبات سهام که به عنوان نقطه عطفی برای اکوسیستم اتریوم تلقی میشود، شبکه اتریوم به ساختاری سازگار با محیطزیست تبدیل شد. این اتفاق نگرانی در مورد اثرات زیست محیطی کریپتو را برطرف کرد، اما مشکل دیگری را با آن به همراه داشت. این بار، منتقدان شروع به طرح موضوع امنیت شبکه و عدم تمرکز کردند.
ادغام اتریوم باعث شد ارزش اتریوم در اوایل سپتامبر در میان هیاهوها افزایش یابد. ماینرها شروع به ادامه فعالیت خود به عنوان تائید کننده تراکنشها با قرار دادن اتر در پورتفولیوی خود کردند. دادههای بلاک چین پس از ادغام نشان داد که فرآیندهای تائید در دست تعداد کمی از حسابها است که نگرانیهایی را در مورد امنیت و تمرکز شبکه اتریوم ایجاد میکند. درنتیجه، قیمت اتریوم به همراه سایر بخشهای بازار به کاهش خود ادامه داد و نتوانست شاهد افزایش مورد انتظار شود.
ضربهای جدی به بازار کریپتو
با ورود به سه ماهه آخر سال، بازار کریپتو نشانههایی از حیات جدید را نشان داد. با این حال، طوفان نوامبر کل صنعت را به آشفتگی جدیدی کشاند.
شک بزرگی در 2 نوامبر با خبر CoinDesk رخ داد. شرکت Alameda Research، شرکت تجاری مرتبط با صرافی FTX، با مشکلاتی جدی روبه رو شد. ترازنامه فاش شده Alameda نشان داد که بخش قابل توجهی از داراییهای آن FTX Token، یک ارز دیجیتال غیر نقدی است که توسط FTX ضرب شده است. این تصور که شرکت آلامدا تلاش میکند بدهیهای خود را با داراییهای غیر نقدی پوشش دهد، باعث شد که بازار به سرعت در برابر ستارههای در حال رشد کریپتو متزلزل شود.
اولین واکنش از سوی بایننس، بزرگترین رقیب FTX، اعلام شد. مدیرعامل بایننس بیان کرد که آنها از Terra آموختهاند و داراییهای FTT خود را واگذار خواهند کرد. این اتفاق باعث تسریع فروش FTT در بازار شد. در همان زمان، با شروع افزایش درخواستهای خروج انبوه صندوق از FTX، صرافی مجبور شد درخواستهای برداشت را متوقف کند. همانطور که بعداً فاش شد، آلامدا برای مدتی سرمایههای مشتریان FTX را برای استفاده خود دریافت کرده بود.
پس از تعلیق برداشتها، FTX و بایننس تفاهم نامهای را به منظور خرید FTX امضا کردند. سپس بایننس طی فرآیند بررسی دقیق از معامله خارج شد. این رفتوآمد تنها باعث تسریع سقوط FTX شد زیرا کارگزاری آخرین فرصت خود را برای خروج از بحران از دست داد؛ بنابراین، دومین صرافی بزرگ کریپتو در جهان مجبور شد ظرف یک هفته اعلام ورشکستگی کند. یک روز پس از اعلام ورشکستگی، FTX با یک حادثه هک مشکوک همچنان به تیتر خبرها تبدیل شد.
پشت پرده اتفاقات صرافی FTX
در طول ماه نوامبر، چندین پشت پرده از FTX و Alameda Research فاش شد. مشخص شد که Alameda از ماه می با مشکل مواجه بوده است و FTX از داراییهای مشتری برای تأمین مالی Alameda استفاده کرده است. در ماه دسامبر، مقامات ایالاتمتحده اتهاماتی – از جمله کلاهبرداری از مشتریان صرافی، کلاهبرداری از اوراق بهادار، پولشویی و کلاهبرداری در امور مالی علیه بانکمن-فرید اعلام کردند و او در 13 دسامبر در باهاما دستگیر شد.
سقوط سریع FTX باعث وحشت سرمایهگذاران بازار کریپتو شد و برداشت داراییهای کریپتو از صرافیهای متمرکز افزایش یافت.
از نوامبر صرافیهای کریپتو شروع به انتشار یک به یک داراییهای خود کردند و از اصل اثبات ذخایر در تلاش برای به دست آوردن مجدد اعتماد کاربران استفاده کردند. با این حال، قطع ناگهانی همکاری با شرکتهای ارز دیجیتال توسط شرکتهای حسابرسی که ذخایر صرافیها را تعیین میکنند، به عنوان یک نکته منفی جدید ظاهر شد.
در میان همه این هرجومرج، بیت کوین ضربه قابل توجه دیگری را در سه ماهه آخر سال خورد و به پایینترین سطح سال 2022 رسید. با شیوع بحران FTX، بیت کوین تا 15000 دلار سقوط کرد و از نوامبر در 16000 دلار ثابت مانده است.
چشمانداز بازار کریپتو در سال 2023: مقررات، CBDC ها، رشد و مبارزات
تأثیر بسیاری از رویدادهای منفی در طول سال احتمالاً در سال جدید نیز ادامه خواهد داشت. بسیاری از مفسران بازار انتظار دارند که اثر دومینو به دلیل به هم پیوستگی شرکتهای ارز دیجیتال ادامه یابد.
کشورهایی که تاکنون در تنظیم مقررات ارزهای دیجیتال کند بودهاند، ممکن است در سال 2023 گامهای مشخصی برای کنترل بازار بردارند، بهویژه که سرمایهگذاران فردی نیز متحمل ضررهای جدی از حوادث مختلف سال 2022 شدهاند. تهدید سرایت از بخش ارزهای دیجیتال به امور مالی سنتی نیز به طور فزایندهای به عنوان دلیلی برای افزایش مقررات مورد بحث قرار گرفته است؛ بنابراین، ممکن است سال 2023 به عنوان سال تنظیم مقررات برای بازارهای کریپتو نامیده شود.
از سوی دیگر، ممکن است تحولات مهمی در حوزه ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) رخ دهد که چندین سال است که کشورها روی آن کار میکنند. کشورها قبلاً تمایل خود را برای رقابت با بازار کریپتو با استفاده از همین فناوری ابراز کردهاند؛ بنابراین، ممکن است شاهد گشودن جبهه جدیدی در برابر ارزهای دیجیتال با CBDC باشیم.
شایان ذکر است که بسیاری از غولهای مالی تصمیم گرفتند خدمات خود را در طول سال در فضای کریپتو گسترش دهند و مشارکتهای استراتژیک مختلفی را در این راستا ایجاد کردند. حرکت این شرکتها در سال آینده ممکن است بسته به شرایط مطلوبتر اقتصاد کلان، ابزاری را برای بازگشت پول نهادی به بازار کریپتو ایجاد کند.
سخن پایانی
چیزی که نباید نادیده گرفته شود این است که رویدادهای نگرانکننده 2022 احتمالاً در سال 2023 ادامه خواهند داشت. صنعت کریپتو ممکن است در سال 2023 به دلیل کمبود نقدینگی و ترس از سرایت اتفاقات تحتفشار باشد.حتماً نظرات و سؤالات خود را در کامنت ها برای ما بنویسید. همچنین در دوره آموزش رایگان ارز دیجیتال، آموزشهای اولیه این بازار را آموزش دادهایم. اگر نیاز به مشاوره ی مالی یا اطلاعات بیشتر در خصوص بازارهای مالی یا سوالی در مورد دوره های حامی آکادمی دارید، با تیم ما در ارتباط باشید.
نویسنده : مهسا رزاقی
مطالب مرتبط
پشت پرده ورشکستگی صرافی ارزهای دیجیتال افتیایکس (FTX)
تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر ارز دیجیتال، طلا و سهام
افزایش آمار کرونا در چین و بازگشایی مجدد مرزهای این کشور در سال جدید
آیا کاردانو می تواند شبکه رهبر برای معاملات آینده ان اف تی (NFT) باشد؟