مرج اتریوم ( Ethereum Merge) یا همان آپدیت اتریوم، رویداد مهمی است که خبر آن این روزها زیاد به گوشتان خورده است؛ اما مرج اتریوم چیست و چرا تا این حد با اهمیت است؟ در این مقاله قصد داریم به زبانی ساده این رویداد را بررسی کرده و نکات مهم آن را بیان کنیم.
مرج اتریوم یا همان آپدیت اتریوم چیست؟
آپدیت اتریوم یک ارتقا برای بلاکچین اتریوم است. در طی این رویداد مکانیسم اجماع اثبات کار (Proof of work (POW)) بلاکچین اتریوم به مکانیسم اثبات سهام (Proof of stake(POS)) تغییر پیدا کرده است؛ اما معنی الگوریتم اثبات کار و اثبات سهام چیست؟
الگوریتم POW و POS
قبل از توضیح این الگوریتمها باید بدانید که همه ی سیستمهای بلاکچین برای کنترل تراکنشهای خود از یک مکانیسم اجماع (Consensun Machanism) استفاده میکنند. از معروفترین این مکانیسمها میتوان به POW و POS اشاره کرد.
الگوریتم POW یا اثبات کار
این الگوریتم یکی از قدیمیترین مکانیسمهای اجماع است. در واقع ساتوشی ناکاموتو اولین بار برای بلاکچین بیت کوین از آن استفاده کرد. ( تا قبل از مرج اتریوم، ارز دیجیتال اتریوم هم از همین الگوریتم استفاده میکرد)
این مکانیسم کاملاً متکی به ماینرها است. در عمل استخراج توسط ماینرها، افراد با استفاده از توان محاسباتی سختافزاری برای حل معادلات سخت و پیچیدهی رمزنگاری با هم به رقابت میپردازند. شخصی که برای اولین بار این معادله را حل کند، حق استخراج بلوک بعدی را نیز از آن خود میکند. از طرف دیگر ماینرها به دلیل انجام این کار، با ارز دیجیتال همان پلتفرم پاداش دریافت میکنند (درآمدزایی برای ماینرها). به این ترتیب بلوک جدیدی وارد چرخهی میشود.
الگوریتم POS یا اثبات سهام
این الگوریتم که در حال حاضر در اتریوم جایگزین الگوریتم POW شده است، بسیار محبوب و معروف است. این الگوریتم با اثبات کار تفاوت دارد. در این مکانیسم جایی برای استخراج به وسیلهی ماینرها و سخت افزارهای قدرتمند وجود ندارد. در عوض در این الگوریتم همه ی کاربران میتوانند اتریوم خود را استیک کرده و در غالب اعتبار سنج در شبکه فعالیت کنند؛ بنابراین خبری از سخت افزارها و مصرف بالای انرژی و … نخواهد بود.
استیکینگ چیست؟
استیکینگ رمز ارز به فرایند قفل کردن داراییهای کاربر به منظور پشتیبانی کردن از شبکهی بلاکچین و تائید کردن تراکنشها گفته میشود. استیکینگ برای رمز ارزهایی وجود دارد که از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکنند. ( مثل زمانی که مرج اتریوم اتفاق بیوفتد)
شیوهی استیکینگ به این صورت است که کاربر ارزهای دیجیتال خود را به عنوان وثیقه در پلتفرمهای POS قرار میدهد و سیستم از بین این کاربران، اعتبار سنجهایی را برای تائید تراکنشها انتخاب مینماید. هرچه کاربران مقدار بیشتری ارز استیک کنند شانس انتخابشان به عنوان اعتبار سنج بیشتر میشود.
مزایا و معایب الگوریتم POW
هر کدام از این الگوریتمها ویژگیهای خوب و بدی دارند که بسیار مهم هستند. در اینجا مهمترین مزایا و معایب الگوریتم اثبات کار را برای شما آوردهایم.
مزایا:
- امنیت بالا: یکی از مزیت های اصلی اثبات کار این است که مکانیسم محکمی برای دستیابی به اجماع دارد و بسیار امن است.
- درآمدزایی برای ماینرها
- عدم نیاز به نهاد مرکزی برای تائید تراکنشها
معایب:
- نیاز به سیستم و کامپیوتر قدرتمند برای فرآیند ماینینگ
- اثرات منفی زیست محیطی
- مصرف انرژی برق بسیار بالا
- کاهش مقیاس پذیری بلاکچین: در مواقع شلوغ بلاکچین، پردازش تراکنشها با سرعت پایینتر انجام میشود و کارمزدها افزایش میابد.
- عدم وجود عدالت در پاداش استخراجها: هر فردی که توان مالی بیشتری برای خرید تجهیزات داشته باشد، پاداش بیشتری دریافت میکند.
مزایا و معایب الگوریتم POS
این الگوریتم هم با وجود محبوبیتی که دارد خالی از عیب نیست. بیایید نگاهی به معایب و مزایای این الگوریتم بی اندازیم.
مزایا:
- بهبود مقیاس پذیری شبکه و در نتیجه پردازش سریع و ارزان تراکنشها (کارمزد کمتر)
- بدون نیاز به مصرف انرژی بالا (دوستدار محیط زیست)
- به تجهیزات و کامپیوتر قدرتمند نیازی ندارد.
- امکان مشارکت هر فرد با هر توان مالی وجود دارد.
معایب:
- امنیت این الگوریتم به اندازهی الگوریتم اثبات کار نیست. (لازم به ذکر است که تا به حال هیچکدام از بلاکچینهایی که از این الگوریتم استفاده میکنند، هک نشدهاند)
- قفل شدن داراییها و توکنهای وثیقه گذاری شده توسط بعضی از بلاکچین ها تا زمان مشخص شده (اگر کاربر نخواهد به مشارکت خود ادامه دهد، زودتر از سررسید موعد نمیتواند توکن های خود را بردارد)
تا امروز تمام الگوریتمهای ایجاد شده دارای معایب و محاسن مختلفی هستند و بسته به شرایط هر کدام از آنها میتواند الگوی مناسبتری باشند.
اثبات کار بهتر است یا اثبات سهام؟
همانطور که دیدید هر دو الگو مزایا و معایبی داشتند؛ اما مهمترین اتفاقی که در حال حاضر در بلاکچین های مختلف در حال وقوع است، افزایش کاربران این بسترهاست.
با افزایش کاربران حفظ مقیاس پذیری و در نتیجه سرعت بیشتر و کارمزد کمتر بسیار با اهمیت است. طبیعتاً الگوی اثبات کار مقیاس پذیری کمتری ارائه میدهد و البته الگوی اثبات سهام هم معایبی دارد اما در حال حاضر میتواند الگوی بهتری برای مکانیسم اجماع باشد.
سخن پایانی در مورد مرج اتریوم
در حال حاضر بلاکچینهایی مثل بیت کوین، لایت کوین، دوج کوین از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند. بلاکچینهایی مانند اتریوم 2.0، کاردانو، آوالانچ و پولکادات نیز از مکانیسم اثبات سهام استفاده میکنند. در این مقاله تلاش کردیم تا با زبانی ساده مرج اتریوم را برای شما توضیح دهیم.در دوره ارز دیجیتال حامی آکادمی به طور کامل مباحث مربوط به بلاکچین را بررسی کردیم که میتوانید از آن استفاده کنید. اگر نیاز به مشاوره ی مالی یا اطلاعات بیشتر در خصوص بازارهای مالی یا سوالی در مورد مرج اتریوم دارید، با تیم ما در ارتباط باشید.