GDP تولید ناخالص داخلی یک کشور، کل ارزش پولی یا بازاری همه کالاها و خدمات تولید شده در مرزهای آن کشور در یک دوره زمانی مشخص است. در این مقاله قصد داریم تأثیر GDP و گزارش آن بر روی روند بازار را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
در دنیای پول و سرمایه گذاری شما باید یاد بگیرید احساسات تان را کنترل کنید.
رابرت کیوساکی | Robert Kiyosaki
تولید ناخالص داخلی (GDP) چیست؟
تولید ناخالص داخلی (GDP) یکی از پرکاربردترین شاخصهای عملکرد اقتصادی است. تولید ناخالص داخلی، کل تولید یک اقتصاد ملی را در یک دوره معین اندازهگیری میکند. دقیقترین معیار تولید ناخالص داخلی نیز برای اندازهگیری تغییرات در تولید به جای تغییرات در قیمت کالاها و خدمات، برای تورم تنظیم میشود.
سیاست گذاران، فعالان بازار مالی و مدیران تجاری بیشتر به تغییرات در تولید ناخالص داخلی در طول زمان علاقهمند هستند که بهعنوان نرخ رشد یا انقباض سالانه گزارش میشود. این امر مقایسه نرخ سالانه و فصلی را آسانتر میکند. طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، در سال 2023، ایالات متحده بزرگترین اقتصاد جهان است و پس از آن چین و ژاپن قرار گرفتهاند.
نکات مهم در مورد تولید ناخالص داخلی (GDP)
- تولید ناخالص داخلی جامعترین معیار سنجش سلامت یک اقتصاد است.
- GDP نشان دهنده ارزش تمام کالاها و خدمات تولید شده در یک دوره زمانی خاص در داخل مرزهای یک کشور است.
- اقتصاددانان میتوانند از تولید ناخالص داخلی برای تعیین اینکه یک اقتصاد در حال رشد یا رکود است، استفاده کنند.
- سرمایه گذاران میتوانند از تولید ناخالص داخلی برای تصمیمگیری سرمایه گذاری استفاده کنند – اقتصاد بد اغلب به معنای کاهش درآمد و قیمت سهام است.
- تولید ناخالص داخلی معمولاً سالانه محاسبه میشود، اما میتوان آن را در هر سه ماهه نیز محاسبه کرد. بهعنوان مثال، دولت ایالات متحده تخمین GDP را برای هر سه ماهه و همچنین کل سال منتشر میکند.
انواع GDP
انواع مختلف اندازهگیری تولید ناخالص داخلی عبارتاند از تولید ناخالص داخلی اسمی، تولید ناخالص داخلی سرانه، تولید ناخالص داخلی واقعی و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی.
تولید ناخالص داخلی چیست و چرا برای اقتصاددانان و سرمایه گذاران اهمیت دارد؟
تولید ناخالص داخلی تولید همه کالاها و خدمات در یک اقتصاد را اندازهگیری میکند. با افزایش و کاهش بازار سهام، احساسات در اقتصاد نیز افزایش مییابد. همانطور که احساسات تغییر میکند، هزینههای مردم نیز تغییر میکند. که در نهایت باعث رشد تولید ناخالص داخلی میشود. با این حال، بازار سهام میتواند اثرات منفی و مثبت بر تولید ناخالص داخلی داشته باشد.
اثر GDP بر بازارهای مالی
اکنون که درک کردید که تولید ناخالص داخلی چیست بیایید نگاهی به تأثیر آن روی بازارهای مالی بیندازیم. تغییرات در تولید ناخالص داخلی چگونه بر بازارهای مالی تأثیر میگذارد؟ رابطه بین این دو ساده نیست و در نتیجه عوامل زیادی در پاسخ به این سؤال باید در نظر گرفته شود.
اولاً، تولید ناخالص داخلی یک شاخص عقب مانده است – به صورت گذشته نگر محاسبه میشود و به دوره زمانی مورد نظر نگاه میکند. در مقابل، بازارهای مالی تمایل به آینده نگری دارند و بیشتر تحت تأثیر انتظارات از آنچه در آینده رخ خواهد داد، قرار میگیرند. تولید ناخالص داخلی زمانی بیشترین تأثیر را بر بازارهای مالی خواهد گذاشت که انتظارات مردم را از آنچه در آینده رخ خواهد داد تغییر دهد.
نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است که تولید ناخالص داخلی بر سایر متغیرها مانند درآمد افراد، تمایل به سرمایه گذاری و تورم تأثیر میگذارد. این متغیرها به نوبه خود میتوانند تأثیری منفی بر دیگران داشته باشند. برای مثال تورم میتواند بر نرخ بهره تأثیر بگذارد.
همه این متغیرها خود میتوانند بر سرمایهگذاریها تأثیر بگذارند، اغلب مستقیمتر و سریعتر از تولید ناخالص داخلی. بنابراین، برای ارزیابی یا پیشبینی تأثیر کامل اثر تولید ناخالص داخلی بر بازارهای مالی، باید این اثرات مرتبه دوم و گاهی اوقات حتی سوم را در نظر بگیریم.
برای بررسی کاملتر اثرات تولید ناخالص داخلی بر بازارهای مالی، به طور جداگانه به طبقات اصلی دارایی نگاه خواهیم کرد.
GDP و بازارهای فارکس
معامله گران بنیادی از دادههای تولید ناخالص داخلی بهعنوان معیاری کلیدی در تعیین قدرت اقتصاد یک کشور و در نتیجه قدرت پول آن استفاده میکنند. با این حال، این یک رابطه پیچیده است.
یکی از مؤلفههای مهم تولید ناخالص داخلی صادرات است و افزایش صادرات تأثیر مستقیم، بدون ابهام و مثبت بر ارزش یک ارز دارد. بنابراین، نگاهی فراتر از رقم اصلی تولید ناخالص داخلی برای دیدن آنچه در صادرات یک کشور اتفاق میافتد، میتواند بینش مفیدی در مورد انتظارات ارزی ارائه دهد.
رشد تولید ناخالص داخلی بالا میتواند منجر به افزایش تورم شود. تورم بالا به نوبه خود باعث کاهش ارزش یک ارز در طول زمان میشود و بر نرخهای FX تأثیر منفی میگذارد.
با این حال، اگر بانک مرکزی یک کشور تصمیم به مبارزه با تورم از طریق افزایش نرخ بهره (متداولترین واکنش) بگیرد، افزایش نرخ بهره تأثیر مثبتی بر ارزش پول خواهد داشت.
به یاد داشته باشید که فارکس به صورت جفت معامله میشود. به همین دلیل مهم است که تولید ناخالص داخلی و سایر ارقام را پشت سر هر دو ارزی که قصد دارید معامله کنید، مقایسه کنید. آنچه معامله گران باید روی آن تمرکز کنند تفاوت بین نرخ رشد تولید ناخالص داخلی دو ارز است.
تولید ناخالص داخلی (GDP) و سهام
شرکتها در اقتصادهای قویتر عملکرد بهتری دارند. بنابراین رشد تولید ناخالص داخلی قوی به طور کلی برای سهام خوب است. اما رابطه خطی مستقیمی بین این دو وجود ندارد.
به طور کلی، شرکتهای بزرگتر تمایل دارند بیشتر از شرکتهای کوچکتر، از صادرات درآمد کسب کنند. شرکتها میتوانند در یک کشور محصولی تولید کنند، در کشوری دیگر بفروشند و در کشور سوم فهرست شوند. بنابراین هنگام جستجوی پیوند بین ارقام تولید ناخالص داخلی و عملکرد سهام هر شرکتی، مهم است که با حقایق اساسی تجارت آشنا باشیم.
همچنین مهم است که بدانید شرکت چه میکند. مهم نیست که اقتصاد چقدر خراب میشود، همه هنوز نیاز به خرید چیزهایی مانند غذا، دارو و آب و برق دارند. در مقابل، خرید محصولاتی مانند خودرو، ماشین لباسشویی و تلفن همراه در یک اقتصاد ناسالم بیشتر آسیب میبیند.
GDP و قیمت اوراق قرضه
اثر تولید ناخالص داخلی بر سرمایه گذاری در اوراق قرضه شرکتی اغلب برعکس اثری است که بر سهام میگذارد. رشد قوی تولید ناخالص داخلی معمولاً به معنای تقاضای بیشتر برای استقراض توسط مشاغل و مصرفکنندگان است و گاهی اوقات نشانهای از تورم قریبالوقوع است. افزایش استقراض و تورم معمولاً به نرخ بهره بالاتر تبدیل میشود که قیمت اوراق قرضه شرکتی را کاهش میدهد.
علاوه بر این، افزایش استقراض شرکتها معمولاً از طریق اوراق قرضه شرکتی انجام میشود. افزایش عرضه اوراق قرضه در بازار همچنین فشار نزولی بر قیمت اوراق میآورد.
در مقابل، کاهش تولید GDP به طور کلی به معنای کاهش فشارهای تورمی و همچنین کاهش تقاضا برای استقراض است که سپس به طور کلی به معنای کاهش نرخ بهره و به نوبه خود، افزایش قیمت اوراق قرضه شرکتی است.
GDP اوراق قرضه دولتی
اوراق قرضه دولتی توسط بسیاری از سرمایه گذاران بهعنوان یک دارایی امن تلقی میشود. به این معنی که تقاضا برای آنها در شرایط بد اقتصادی افزایش مییابد. این بدان معنی است که رابطه معکوس بین تولید ناخالص داخلی و قیمت اوراق قرضه دولتی حتی قویتر از اوراق قرضه شرکتی است.
این به طور کلی در مورد اقتصادهای توسعه یافته صادق است. برای بازارهای ضعیفتر و در حال توسعه، اگر عملکرد تولید ناخالص داخلی آنقدر بد به نظر برسد که دولت ممکن است برای پرداخت بدهیهای خود دچار مشکل شود، ارقام منفی تولید ناخالص داخلی منجر به کاهش قیمت اوراق قرضه دولتی خواهد شد.
GDP و قیمت کالاها
تأثیر تولید ناخالص داخلی و رشد تولید ناخالص داخلی بر قیمت کالاها، بستگی به نوع کالای مورد نظر دارد.
رشد قوی تولید ناخالص داخلی منجر به افزایش تقاضا برای کالاهای صنعتی میشود. این کالاها شامل مس، آلومینیوم و البته نفت است. این نوع کالا با ارقام تولید ناخالص داخلی قوی بالا میرود. همین امر در مورد کالاهایی مانند قهوه، شکر و کاکائو نیز صادق است.
عکس این موضوع در مورد کالایی که بهعنوان دارایی امن برای سرمایه گذاران در دورههای بد اقتصادی دیده میشود صادق است. مانند طلا، نقره و پلاتین. زمانی که اقتصاد سالم است، قیمت این کالاها کاهش مییابد.
آیا GDP بر نوسانات تأثیر میگذارد؟
همانطور که دیدیم، یک رابطه پیچیده بین GDP و بازارهای مالی وجود دارد. این معمولاً به این معنی است که در زمان انتشار تولید ناخالص داخلی، نوسانات برای اکثر داراییها افزایش مییابد. اگر با سبک معاملاتی شما مطابقت دارد، میتوانید از این نوسانات برای جستجوی فرصتهای مرتبط استفاده کنید.
سخن پایانی
GDP تولید ناخالص داخلی یک کشور است. این شاخص میتواند بر روی بازارهای مالی تأثیراتی بگذارد. حتماً نظرات و سؤالات خود را در کامنت ها برای ما بنویسید. همچنین در دوره آموزش رایگان ارز دیجیتال، آموزشهای اولیه این بازار را آموزش دادهایم. اگر نیاز به مشاوره ی مالی یا اطلاعات بیشتر در خصوص بازارهای مالی یا سوالی در مورد دوره های حامی آکادمی دارید، با تیم ما در ارتباط باشید.
نویسنده : مهسا رزاقی
مطالب مرتبط
چگونه میتوانیم به معامله گر بهتری تبدیل شویم؟