در پی ریزش قیمت بیت کوین در هفته گذشته تا حدود قیمتی 42 هزار دلار بسیاری از فعالان بازار ارز دیجیتال به دنبال علت ریزش بیت کوین هستند. در این مقاله به این سوال که “چرا بیت کوین سقوط کرد؟” میپردازیم و علل ریزش Bitcoin را هم از نظر تحلیل تکنیکال و هم از نظر فاندامنتال (بنیادی) بررسی میکنیم. همچنین عوال بنیادی که قیمت بیت کوین را تهدید میکنند را بررسی میکنیم.
علت ریزش بیت کوین – عوامل بنیادی
هفته گذشته قیمت بیتکوین ریزش کرد و زیر ۵۰ هزار دلار تثبیت شد و پایینترین قیمت از سپتامبر را در حدود قیمتی ۴۲ هزار لمس کرد. در حال حاضر بیتکوین توانسته مقداری از ریزش خود را جبران کند ولی موفق به شکست محدوده مقاومتی ۵۰ هزار دلار نشده است.
ورشکستگی شرکت های چینی اورگراند و کیسا
در مورد دلایل احتمالی این ریزش، نظرات مختلفی وجود دارد. بعضی از متخصصین بر این باورند که این موضوع در ارتباط با شایعات پیرامون ورشکستگی شرکت اورگراند (Over grand) و هلدینگ دیگر چینی فعال در حوزه املاک به نام کیسا (Kisa) میباشد.
نماینده شرکت اورگراند به سرمایهگذاران اعلام کرده است که شرکت نمیتواند به تعهدات مالی خود عمل کند و این موضوع به سرمایهگذاران این حق را میدهد که به دنبال اعلام ورشکستگی این شرکت باشند.
در صورت تایید این موضوع، نه تنها اقتصاد چین بلکه سیستم مالی جهانی را تحت تاثیر قرار میدهد. باید توجه داشت که بدهی این شرکت ۳۰۰ میلیارد دلار است. این موضوع وضعیت داراییهای پرریسک از جمله رمزارزها را تحت فشار قرار میدهد.
پیدایش سویه جدید کرونا (امیکرون)
در عین حال برخی از فعالان بازار نظری متفاوت در مورد علت ریزش بیت کوین دارند و اثر ورشکستگی شرکت اورگراند بر بازار رمزارزها را جدی نمیدانند. از نظر آنها مجموعه ای از عوامل منفی سبب تغییر سنتیمنت و حال و هوای بازار ارز دیجیتال و در نتیجه ریزش بازار ارز دیجیتال و ریزش بیت کوین شده است.
مهمترین این دلایل پیدایش سویه امیکرون و گسترش سریع آن در کشورهای مختلف و شایعات پیرامون عدم واکنش موثر واکسنهای موجود در برابر آن و بالاتر بودن نرخ مرگ و میر ناشی از آن نسبت به سویه های قبلی کرونا است. هر چند در حال حاضر بعضی از این شایعات تکذیب شده اند اما هنوز برای اظهار نظر علمی زود به نظر میرسد.
تاثیر تصمیمات بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) بر ریزش بیت کوین
موضوع بعدی، مسأله جلسه فدرال رزرو در هفته آینده در تاریخ ۱۴ و ۱۵ دسامبر است.
جمعه گذشته داده های اشتغال بخش غیر کشاورزی و همین طور نرخ بیکاری و تغییرات دستمزد ساعتی ماه قبل آمریکا منتشر شد. داده های اشتغال بخش غیرکشاورزی ضعیف بود (کمتر از نصف آنچه پیشبینی میشد) و هر چند نرخ بیکاری بهبود یافته و به عدد ۴.۲ درصد رسیده بود و میانگین دستمزد بالا رفته، اما مجموعا سبب قدرت شاخص دلار گردید. در نتیجه این آمار نرخ بهره اوراق قرضه این کشور بالا رفت، شاخصهای سهام امریکا رشد کردند و انس طلا کاهش یافت.
برای پی بردن به علت ریزش بیت کوین باید به این موضوع توجه داشته باشیم که این ماه سیاست گذاران آمریکایی در جلسه بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) احتمالا مجدد در مورد تیپرینگ (Tapering) یا همان سیاست های انبساطی از طریق افزایش نرخ بهره تصمیم خواهند گرفت.
بر اساس نظر قبلی بنا بر این بود که هر ماه ۱۵ میلیارد دلار از خرید داراییها را کاهش دهد. در ضمن در جلسه گذشته نرخ بهره بدون تغییر باقی ماند. اما سخنرانیهای جدید رییس بانک مرکزی و نیز وزیر خزانه داری و اعضای فدرال رزرو نشان دهنده آن است که موضوع تورم مناقشه برانگیز شده است.
با وجود این که تا همین اواخر نظر اعضای فدرال رزرو عمدتا بر گذرا بودن تورم بود، اما داده های تورمی منتشر شده در ماه گذشته ایشان را وادار کرد که به طور رسمی اعلام کنند که تورم گذرا نیست و نیاز به اقدامات جدیتری دارد. مجموع این عوامل تحلیل گران را به این نتیجه رسانده است که طی جلسه نیمه دسامبر احتمال افزایش سرعت تیپرینگ به صورت جدی مطرح است. این موضوع بر کل بازارهای مالی شامل رمزارز موثر است. بعید به نظر میرسد که سرعت کم بهبود اشتغال بتواند مانع سرعت گرفتن تیپرینگ شود.
در انتهای این هفته دادههای تورمی ماه نوامبر اعلام می شود که مثل یک شمشیر دولبه بر روی قیمت بیتکوین عمل خواهد کرد. از طرفی بالا بودن اعداد واقعی نسبت به پیش بینی شده، برای داراییهایی چون بیتکوین که به عنوان پوششی (هج) برای تورم عمل میکنند، مثبت است و از طرف دیگر چون ریسک تیپرینگ را افزایش میدهد، میتواند سبب حرکات منفی شود. بنابراین به احتمال زیاد بازار بسیار متلاطم خواهد شد. ولی خطر اصلی در آخرین جلسه فدرال رزرو در سال میلادی جاری خواهد بود که در آن موضوع تیپرینگ و افزایش نرخ بهره به بحث گذاشته میشود.
تنظیم مقررات و تمایل به رگوله کردن رمزارز ها و ریزش بیت کوین
یکی دیگر از دلایل ریزش اخیر بیتکوین میتوان به جریان تنظیم کننده مقررات در ایالات متحده ربط داد که از مدیر عاملهای دو صرافی برجسته بایننس و FTX برای استماع در مورد داراییهای رمزنگاری دعوت به عمل آوردهاند. تمایل دولت ها به رگوله کردن یا همان تحت نظارت درآوردن صنعت رمزارزها نه فقط در آمریکا بلکه در سایر کشورهای دنیا مثل ژاپن هم به چشم میخورد. اولین مرحله از رگوله شدن (تحت نظارت در آوردن) این صنعت نظارت بر استیبل کوینها (stablecoin) و در راس آنها تتر (tether) است.
علت ریزش بیت کوین – عوامل تکنیکال
به لحاظ تکنیکالی اندیکاتورها حرکت نزولی را برای بازار نشان می دهند. با وجود صعود شب گذشته خطر ریزش برای بیت کوین هنوز وجود دارد و این حرکت بیشتر به پولبک به مقاومت دینامیک به نظر می رسد. برای این که حرکت صعودی تایید شود، قیمت بیتکوین باید بالای 54000 دلار تثبیت شود. در صورت ریزش قیمت می تواند حداقل تا 44000 و سپس تا 40 هزار دلار ریزش کند.
جمع بندی علت ریزش بیت کوین
بنابراین در پاسخ به این سوال که چرا بیت کوین ریزش کرد؟ به طور خلاصه مجموع عوامل منفی موثر بر بازار فعلی را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد: بحران اورگراند، تهدید سویه امیکرون بر اقتصاد کشورها، احتمال افزایشنرخ بهره و سرعت گرفتن تیپرینگ در جلسه آینده فدرال رزرو و موضوع بحث برانگیز استیبل کوین تتر.